Kellarin kätköistä: Highland Orkney Porter Vintage 2011

0 kommenttia
 

Orkney Porter Vintage 2011

Panimo: Highland Brewing Co., Skotlanti
Oluttyyli: Imperial Porter
Alkoholipitoisuus: 9%
Saatavuus: Ulkomailta

Highland Brewing Company sijaitsee Skotlannin Orkneyssa lähellä Brittein saarten pohjoisinta kärkeä. Skottipanimoa ei pidä sekoittaa Yhdysvaltain Tennesseessä panimotoimintaa harjoittavan Highland Brewingin kanssa. Maistelin tuossa viime viikonloppuna rinnakkain kaksi kotiolutta, joista toinen asettui tämän skottioluen tavoin imperial porter kategoriaan. Muistin sitten kellarissa olevan tällaisen Orkeyläisen ja ajattelin nauttia sen vielä, kun muistikuvat noista kotioluista ovat tuoreina mielessä. Tällä kertaa kävi niin, että kaupallisen toimijan olut voitti kotona valmistetun. Kerrassaan mainio olut. 

Orkney Porteria valmistetaan joku tietty erä vuosittain ja vuosiluku merkataan pulloon. Etiketissä neuvotaan, että olut on nautittavissa heti tai sitten sitä voi kellaroida, jolloin se tyylikkäästi ikääntyy ja kaikki maut asettuvat paikoilleen. Tämä on nyt sitten kenties karvan alle kaksi vuotiasta. En ole tätä ennen maistanut, joten en voi vertailla tuoreeseen enkä lähde sen enempää arvailemaankaan ikäännytyksen mahdollisesti mukanaan tuomia ominaisuuksia.



Punaruskea, varsin kirkkaalta vaikuttava olut, jonka beigesävyinen vaahto on melko mittava ja kestäväkin. Tuoksu on varsin brittiläinen - hyvällä tavalla. Sen maltaisuus on hieman karamellista ja paahteisuus pehmeää, hieman suklaatakin erottuu - ne ovat peruspiirteitä, jotka tällaisessa oluessa pitääkin olla. Mutta sitten se mikä tekee tästä hieman poikkeavan on varsin runsas marjaisuus ja tumma hedelmäisyys. Mielleyhtymiä tulee mustikasta ja mustaherukasta luumuisuuteen asti. Varsin miellyttävää ja omalla tavallaan hienostunutta. Alkoholi on hyvin piilossa. Maku on pehmeä, karamellimaltainen ja varsin runsaan suklainen ja tuoksun tavoin voimakkaasti tumman hedelmäinen sekä marjainen. Humalointi on varsin kevyttä, mutta alkoholi pyyhkäisee karamellimaltaan makeuden lopussa hyvin pois ja lämmittää samalla asiaankuuluvasti. Runko on ehkä aavistuksen kevyt oluen voimakkuuteen nähden, mutta pehmeys ja makujen kirjo paikkaavat sitä varsin hyvin. Ei ollenkaan hullumpi kokemus tämäkään ja jos verrataan aiemmin nautittuihin hieman samantyylisiin kotioluisiin Kosoolan ja Rööperin panimoilta niin kyllähän tämä niitä nautittavampi on - kokonaisuus on toimivampi ja tasapainoisempi.

Yhteenveto

Pehmeä ja hedelmäinen portteri Skotlannista
ARVOSANA: 9-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.