Olutarvio: Gusswerk Nicobar India Pale Ale

1 kommenttia
 

Nicobar India Pale Ale

Panimo: Gusswerk, Itävalta
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,4%
Saatavuus: Ulkomailta

Itävaltalaista IPAa. Hintaa tällä Saksassa 2,79€. Itävallassa on melko runsaasti panimotoimintaa, on aina ollut, mutta oluiden tyylikirjo vastaa pitkälti saksalaista mallia - pääasiassa lagereita niissä kaikissa perinteisissä tyyleissä. Poikkeuksiakin toki löytyy, yksi niistä on Salzburgissa operoiva Gusswerk. Gusswerk tunnetaan myös Suomessa, sillä Alkon valikoimissa on ollut kolme panimon olutta, joille Alko on itse toiminut maahantuojana - erinomainen vehnis Weizenguss, keskiverto Steinbier ja melko heikko Hom Mali Rice. Steinbieriä ei Alkosta enää saa, Weizenguss on poistumassa ja Hom Mali Rice edelleen listoilla normaalisti. Kaikki panimon oluet ovat luomua. Nicobarin saaret olivat Itävaltalaisten ainoa siirtomaa Intianmeren alueella. Panimon kertoman mukaan sinne vietiin Triestestä laivoilla Itävaltalaista olutta. Tämä IPA ei sitä jäljittele, mutta tarina on kuitenkin toiminut inspiraation lähteenä olutta valmistettaessa.



Rubiininpunainen, hieman utuinen ja melko runsaasti vaahtoava olut. Vaahto jättää hieman pitsiä lasin reunoille laskiessaan. Tuoksussa on karamellista maltaisuutta, hieman ananasmaista eksootiikkaa, ruohoa ja tuhkaa. Ei kovin lennokas, eikä ollenkaan niin humalainen tuoksu kuin IPA:lta odottaisi. Maku on karamellimaltainen, karkeahko ja hieman vetinenkin. Humalointi on tyyliin nähden hyvin vaisu ja aromeiltaan pääosin ruohoinen. Hedelmäisyyttä ei ole juuri nimeksikään, ainoastaan jotain pientä eksoottisen hedelmäistä sävyä löytyy. Eihän tämä hääviä ole, ei tosiaan. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskiverrosti hiilihappoinen. Kokonaisuutena kehno IPA-viritys, joka ei vakuuta millään osa-alueella. Tai no, etiketti on sentään hieno. Alkon ostotoimintaa jo jonkinaikaa seuranneena voisin tämän maistelun jälkeen veikata, että tässä on vahva ehdokas johonkin kesäolutvalikoimaan - sen verran aneeminen olut tämä on.

Yhteenveto

Kehno IPA-viritys
ARVOSANA: 6+

1 kommentti:

  1. Nikobaareilla on todella mielenkiintoinen siirtomaahistoria: "Vuosina 1778–1783 Itävalta yritti perustaa siirtokunnan saarille erehdyttyään luulemaan, että Tanska oli unohtanut saaria koskevat vaatimuksensa. Tanskalaiset hylkäsivät viimeiset siirtokuntansa saarilla vuonna 1848."

    Gusswerk on kyllä masentavan keskinkertainen panimo tuotavaksi Alkon valikoimiin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.