Kotiolutta: Glebin Saison vs Struise Catso

3 kommenttia
 
Reittausblogi esittää - förevisar. Saisonien taistelu! - Saison kamp!

Lappeenrantalaisen Olutopas-nimimerkki Glebin kotioluista Saison pistetään tänään kovaan testiin, sillä rinnakkainmaistelussa vastaan asettuu aito belgisaison Struise Catso. Tämä saison on Glebin ensimmäinen täysmäskäyksellä, eli ilman uutteita oikeista maltaista valmistettu olut. Kuulostaa siis ihan reilulta "kamppailulta". Katkerohumalina Gleb on käyttänyt Brewer's Goldia ja aromipuolella Saazia. Lisäksi mukaan on sujahtanut appelsiinikuorta ja neilikkaa. Ei mikään kaikkein vaatimattomin "neitsyt-täysmäskäys". Olut on käytetty Wyeastin saison-hiivalla ja alkoholipitoisuutta on n. 5,7%. Struisen Catsosta ei ole juuri muita tietoja kuin alkoholipitoisuus, joka on 5,0%. Etiketissä lukee, "a blond belgian ale fermented with french saison yeast" ja lisäksi siinä on jostain käsittämättömästä syystä Matti-Esko Hytösen kuva. Struise on varsin arvostettu panimo, joten on jännä verrata miten lappeenrantalainen ja belgialainen eroavat - ja kumman eduksi. Oluet arvioidaan Olutoppaan asteikolla 5-50 pistettä.

Vasemmalla Gleb, oikealla Matti-Esk... Struise Catso.

Ulkonäkö
Oluet kaatuvat lasiin, ensin Struise, sitten Gleb. Struise on vaaleampi, sanoisin kultainen ja sen vaahto on melko runsas, sekä tiivis. Glebin Saison on tummempi, kultaoranssi ja sen vaahto on massiivinen sekä höttöinen. Molempien vaahto on pitkäkestoista. Oluiden sameudessa ei ole mainittavaa eroa. Tasuriksi menee, molemmille pisteitä 4. 

Tuoksu
Hahaa, tämähän on mielenkiintoista - oluiden tuoksut ovat hyvin samankaltaisia. Molemmat ovat huomattavan "belgialaisia". Struise on aromaattisen hedelmäinen (päärynää), huomattavan mausteinen (pippuria), saippuainen ja melko kevyesti, mutta hienon kukkaisesti humaloitu. Glebin tuotos on hieman happamampi, siinä on omenankuorimaisuutta ja samaa tuttua "belgipäärynää" kuin Struisessa, lisäksi neilikka on selkeänä vehnäolutmaisena piirteenä esillä. Hiivaista mausteisuutta on hieman, mutta vähemmän kuin Struisessa. Molempien tuoksut ovat raikkaita ja maistuvia. Hyviä molemmat, mutta Glebin Saisonin tuoksussa on samaa viehkeää happamuutta kuin hollantilaisen t'IJ:n oluissa ja pidän myös sen vehnäolutmaisesta neilikkaisuudesta. Struisen kukkaisuus on myös hieno, mutta kokonaisuutena se on hieman heikompi. Struise 7, Gleb 8 pistettä. 

Maku
Vaihdetaanpa vuoroa ja aloitetaan Glebin oluesta. Maku on hyvä ja hiilihappoja on runsaasti. Aivan aidolta kunnon belgisaisoniltahan tämä maistuu - ei sillä että olisin sitä tuoksun jälkeen enää epäillytkään. Siinä on kuivattua belgihedelmää, tuntuvaa mausteisuutta ja kuiva, hieman hapan loppu, jossa sekä humalointi, että runsaat hiilihapot nipistävät kieltä. Taas samaa viehkeää kevyttä happamuutta kuin tuoksussakin. Raikas ja tasapainoinen kokonaisuus. Struise on vielä mausteisempi, siinä on jopa kanelia ja samaa iskevää pippurisuutta kuin esim. Chimayn Triplessä. Humalointi tuntuu tuoksua runsaammalta ja loppu onkin kuivan katkera - kuivempi ja katkerampi kuin Glebin oluessa. Hedelmäisyyttä on taas vastustajaa vähemmän, mutta se on hyvin samankaltaista. Kokonaisuutena Struise on hieman kuivempi ja katkerampi. Struise viehättää kuivuudella ja kukkaisuudella, Gleb pehmeämmällä hedelmällä ja hentoisella happamuudella. Tästä molemmille 8 pistettä.

Suutuntuma
Struise on keskitäyteläinen ja keskiverrosti, mutta nipistävästi hiilihappoinen. Glebin saison on myös keskitäyteläinen, hiilihappoja on runsaasti, mutta ne käsittelevät kieltä pehmeämmin kuin Struisen vastaavat. Molemmat raikkaita ja nautittavia kokonaisuuksia. Ei eroa, pisteet 4 molemmille.

Kokonaisuus
Kokonaisuuden arvioinnissa omat mieltymykset pääsevät suurempaan rooliin. Arvostan oluessa ennen kaikkea tasapainoa ja siinä molemmat maistelun oluista onnistuivat hyvin. Struisessa kuivakka katkeruus ja kukkaisuus toimii - kunnon kesäjuomaa. Glebin oluessa viehättää t'IJ-mäinen happamuus ja tietynlainen pehmeys tekee siitä miellyttävän juotavan. Kumpikaan ei ole aivan huippusaison, sellainen jossa jokin tietty ominaisuus olisi aivan erinomaisella tasolla, mutta molemmat ovat hyviä, todella hyviä. Kummallekin kokonaisuudesta 15 pistettä. 

Lopputulos:
Glebin Saison 39 - Struise Catso 38

Onnittelut Lappeenranta ja Gleb. Tässä oli toistaiseksi omaan suuhuni se maistuvin Glebin oluista. Hienoa työtä siellä itärajan tuntumassa! Toki tiesin jo aiemmin, että kotioloissa pystyy valmistamaan todella hyviä oluita, mutta tämä sessio vahvisti tuntemusta entisestään. En ollutkaan itseasiassa aiemmin maistellut kotiolutta ja kaupallista rinnakkain. Oikeastaan kaupallisen ja kotioluen vastakkainasettelu ei ole mitenkään ihmeellinen asia - kyseessähän on sama prosessi, mutta eri mittakaavassa. Samat lainalaisuudet pätevät molemmissa. Kiitos Glebille näistä kotioluista, Dubbel on vielä maistamatta, mutta sen annetaan kypsyä panijan pyynnöstä kellarissa ainakin kevääseen. 

Tänään sain ilokseni vastaanottaa myös seuraavan kotioluthaasteen, kun Olutoppaan nimimerkki Joppo lähetti kolme kotioluttaan maisteltavaksi. Kyseessä ei olekaan aivan perinteinen maistelu, sillä en tiedä oluista ennakkoon kuin alkoholipitoisuuden. Tarkoituksena olisi maistella ja sitten veikkailla tyyliä, sekä mahdollisesti oluisiin käytettyjä humalalajikkeita jne. Joppo liitti mukaan QR-koodit, jotka voin maistelun jälkeen skannata ja katsoa kuinka vituralleen veikkaukseni meni. Mielenkiintoinen haaste luvassa, mutta siitä lisää sitten myöhemmin.


3 kommenttia:

  1. Laitoin itse tuo kerran St.Feuillienin Saisonia vastaan, siinä vertailussa kaupallinen vei niukan voiton. Ratebeerissa Catso on keskitason ja St.Feuillien kärkipään saison joten siihen suhteututtuna arviot on ihan hyvin linjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin on. Pidin Catsosta keskimäärin enemmän kuin muut arvioineet. Se oli hieman vähemmän saisonmainen saison, mutta toisaalta etikettikin sanoi, että blondi mutta käytetty saisonhiivalla.

      Poista
  2. Kaivelin tässä ilmeisesti varaston viimeisen pullon tätä ja kyllähän tämä edelleen maistuu hyvältä. En tiedä pitäisikö kaivella resepti esiin ja kokeilla millaista Braumeisterilla siitä syntyisi, olisi tosin niin monia muitakin oluita mitä tehdä ja jonkun pitäisi kaikki syntyneet tulokset juodakin

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.