Kellarin kätköistä: Struise Pannepot 2009

2 kommenttia
 

Pannepot 2009

Panimo: De Struise Brouwers, Belgia
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 10,0%
Saatavuus: Ulkomailta

Struisen Pannepot omaa jonkunlaista huippuoluen mainetta, näin voidaan kai sanoa, koska se jatkuvasti keikkuu ratebeerissä oman tyylinsä top-5:ssä. Tämä eilen nauttimani Pannepot oli 2009 pullotettu ja rintamamiestalon kellarissa pari vuotta tasaisessa 12-16 asteen lämmössä ikääntynyt yksilö. Pullon ikä nauttimishetkellä oli siis luultavasti noin kolme vuotta. Maistelin tätä olutta viimeksi vuoden 2011 toukokuussa, muistaakseni se oli samaa 2009 vuoden erää kuin tämäkin ja ainakin samalla kerralla ostettu. Annoin silloin olutoppaaseen 39/50 pistettä, eli hyvää oli, mutta ei spektaakkelimaista. Eilen nautiskelin tämän tuota edellistä 1,5 vuotta pidempään ikääntyneen ja sain sille arvottua pisteiksi 41/50. En osaa sanoa oliko olut oleellisesti tuossa ajassa muuttunut, mutta ilmeisesti siis ainakin maistui tällä kertaa hieman paremmin. 

In the early 1900s, the village of De Panne, close to the French border, was famous for two things -- the ‘Pannepots,’ or fishing boats, that could be seen along the coast, and the unique dark ale enjoyed by the local fishermen. Our Old Fisherman’s Ale is a tribute to these hardy sailors and their rich, flavorful brew. Unfiltered. Unpasteurized. Bottle-conditioned.

Wanhaa kalastajien olutta siis, en tiedä johtuuko siitä, että mausteisesta mausta tulee mieleen Fisherman's Friend pastillit...



Syvän ruskeaa, lähes mustaa olutta, jonka kruunuksi kasvaa mittava mokkavivahteinen vaahto. Vaahdosta pieni muutaman millin kerros kestää oluen pinnalla pitkään. Tuoksu on lakritsainen, ja pastillimainen (Fisherman's Friendiä). Lisäksi löytyy luumua, sokeroituja kuivattuja hedelmiä ja tuhdisti mämmimäistä maltaisuutta. Tämänkaltainen hieman doppelbockmainen maltaisuus ei ole vahvoissa belgeissä mitenkään yleistä, vaikka sen ehkä soisi olevan. Tuoksu on moniulotteinen, sillä siinä on myös portviinimäistä kuivaa tammitynnyriä ja sokerisuutta, joka yhdistyy tuntuvaan alkoholin potkuun. Voimakas maku on pehmeä ja tasapainoinen, ei missään nimessä liian makea. Siinä on lakritsaisuutta, suolaisuutta, pastillimaista mausteisuutta. anista ja portviinimäistä makeaa hedelmäisyyttä sekä alkoholin lämpöä. Alkoholi on erinomaisesti piilossa, eikä tule makuun paitsi lämmittävyytenä ja yleisenä tuntumana. Jälkimaku on pitkä ja pastillimainen. Suutuntuma on täyteläinen. hieman tahmaisa ja maltillisesti hiilihappoinen. Erinomainen nautiskeluolut, mutta ei maaginen, niin kuin esim. Rochefort 10. Kellaroinnin vaikutuksia en osaa analysoida, ehkä olisi pitänyt malttaa säilyttää pidempään, jotta olisi tullut "maistuvampaa" eroa.

Yhteenveto

Mausteinen ja voimakas, mutta tasapainoinen ja alkoholinsa esimerkillisesti kätkevä olut
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. Tarkoittaako bannerin uusi slogan nyt sitä, ettet kirjoita enää puolueettomasti? ;)

    VastaaPoista
  2. Kyllä, se tarkoittaa juurikin sitä. Uudella tyylillä kirjoitetut olutarviot Pirkka III:sta, Olvi III:sta ja Karhusta luvassa heti kun tilaamani superlatiivisanakirja tipahtaa postilaatikkoon.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.