Pienten tuottajien juomat Alkossa

12 kommenttia
 
Edellisen blogiviestini (Meanwhile in Finland...) aihe kirvoitti sen verran suuria tunteita niin minussa kuin muissakin, että päätin kirjoittaa siitä Alkolle rakentavan sävyistä palautetta. Alkon vastaus, jahka sellainen tulee, tullaan myös julkaisemaan kokonaisuudessaan. Alla olevan viestin lähetin sähköpostilla palaute@alko.fi osoitteeseen perjantaina 6.7.2012 klo 14.18 otsikolla "Pienten tuottajien juomat Alkossa".

Hei,

Kipinä tämän palautteen kirjoittamiseen tuli Ruotsista, jossa Systembolaget aiemmin tänä vuonna  (http://www.systembolaget.se/Press/Pressmeddelanden/2012/PM-2012/Systembolaget-fortsatter-utveckla-servicen-for-lokala-drycker/) tiedotti helpottavansa paikallisten tuotteiden ostamista ja nyt tällä viikolla tiedotti laajentavansa ja kehittävänsä tätä järjestelmää edelleen (http://www.systembolaget.se/Press/Pressmeddelanden/2012/PM-2012/Battre-service-for-kunder-som-efterfragar-lokala-och-smaskaliga-drycker/). Järjestelmä mahdollistaa lähialueella tuotetun pienen tuottajan alkoholijuoman tilaamisen myymälään ilman asiakkaalle koituvia ylimääräisiä kuluja. Systembolaget toimii yhdessä tuottajien kanssa vieden juomakulttuuria eteenpäin yhdessä rintamassa voimakkaasti kehittyvän lähiruokakulttuurin kanssa. Suomesta tämänkaltainen järjestelmä puuttuu ja pienten kotimaisten tuottajien tuotteiden saatavuus Alkossa on muutenkin huono.

Otetaan esimerkiksi pienpanimotuotteet. Kyllä, niitä löytyy Alkon vakiovalikoimasta, mutta valikoiman kokoon ja kotimaisten pienpanimoiden määrään ja tuotteiden laatuun suhteutettuna todella heikosti. Syitä en tarkalleen tiedä, mutta voi olla, että panimot eivät pienen kokonsa vuoksi pysty toimittamaan Alkon haluamia määriä vakiovalikoimaan pysyvästi päästäkseen (Alkokin tosin voisi joustaa kriteereissään). Alkon juhlavuoden olutkattaus (10 uutta pienpanimotuotetta) oli hyvä päänavaus, mutta kestoltaan aivan liian lyhyt - oluet myytiin loppuun lähes kertarysäyksellä. Siksi näkisinkin, että Systembolagetin lanseeraaman järjestelmän kopioiminen Alkoon olisi kannattavaa ja ennen kaikkea hyvää asiakaspalvelua sekä juomakulttuurin eteenpäinviemistä. Alkon nykyinen nihkeä linja pienpanimotuotteiden osalta käytännössä pakottaa tuottajat valmistamaan alle 4,7% vahvuisia oluita myös tyyleissä joiden kuuluisi olla vahvempia, sillä vähittäismyyntikanavaa ei ulosmyyntioikeuksien edelleen puuttuessa ole, eikä Alkonkaan hyllyille pääse.

Mikäli järjestelmää ei haluta kehittää Systembolagetin mallin suuntaan, voisi toinen vaihtoehto olla 80v-juhlaoluiden kaltainen, eli entistä pienempien erien ottaminen väliaikaisesti myyntiin tietyissä myymälöissä ympäri Suomen. Esimerkiksi kuukausittain vaihtuva "Kuukauden pienpanimotuote" tai "Kuukauden kotimainen viini". Tämä olisi tilausjärjestelmää huomattavasti huonompi vaihtoehto, sillä asiakkaalla ei tässä tapauksessa olisi valinnanvaraa - kuukauden tuote joko kelpaisi tai ei. Itseasiassa tällainen kuukausittain vaihtuva tuote voisi olla olemassa tilausjärjestelmän lisäksikin.

Toivon, ettei tämänkaltainen uudistus kompastuisi (jälleen) johonkin naurettavaan syyhyn, kuten kankeaan tietojärjestelmään ja sen uudistamisen haluttomuuteen. 

Onko Alkolla aikomuksia parantaa pienten tuottajien tuotteiden saatavuutta lähitulevaisuudessa ja jos on, niin kuinka te käytännössä aiotte sen toteuttaa?

Parhain terveisin,

Harri Metsäjoki
Raumalainen olutharrastaja

12 kommenttia:

  1. Hei,

    Lähetin yhden viestin Alkolle, koskien oluiden ostopolitiikkaa. Sain vastauksen, että alkoa ja systembolagetia ei kannata vertailla keskenään. En tiedä sitten, minkä takia ei.

    Juho

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä kannatakaan vertailla keskenään, koska se nostaa aina ketutuksen pintaan, ehkä Alkokin jo tietää sen :)

      Poista
  2. Saako esittää kerettiläisen mielipiteen? Sanoisin, että mielestäni kotimaiset pienpanimo-oluet eivät vielä keskimäärin ole samaa tasoa kuin parhaat ulkomaiset, ja siksi ottaisin mieluummin niitä ulkomaisia, jos valita pitää. Tosin tässä voi olla tietty "itseään toteuttava ennuste" -aspekti myös mukana, eli että parempi saatavuus ja suurempi tarjonta/kysyntä kotimaisille oluille voisivat heijastua myös laatuun. Mutta jos pitää valita, ottaisinko Alkoon ennemmin uuden Mikkellerin, vai uuden minkä tahansa kotimaisen, sanoisin vähintään 8 tapauksessa 10:stä, että sen Mikkellerin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluusti itsekin näkisin Alkossa lisää Mikkelleriä ja erityisesti jenkkien pienpanimo-oluita. Ajoittain toivonkin niitä Alkoon lähettämissäni palautteissa, mutta nyt oli kuitenkin otollinen sauma tarttua tähän asiaan tuon Systembolagetin järjestelmän varjolla.

      Poista
    2. Ei ole vaikea arvata minkä panimon tuotteiden asialla olet jälleen kerran, mutta jätänpä mainitsematta.

      Poista
    3. No kerro nyt kuitenkin, koko nettiyhteisö haluaa tietää.

      Poista
  3. Niin no, en nyt tiedä, ovatko suomalaisten pienpanimoiden oluet nyt yleisesti ottaen huonompia kuin ruotsalaiset tai tanskalaiset tai vaikka edes ne amerikkalaiset. Varsinkin jälkimmäisistä pääsee lähtökohtaisesti etenemään tänne Pohjolan perukoille ainoastaan ne isot ja jo hyväksi havaitut tuotteet. Iso osa mitäänsanomattomia ja suorastaan huonoja jää sitten sinne kotimaahan, kun turha sellaisia lähteä mihinkään viemään.

    Ei tässä varmaankaan ole kyse siitä, ovatko oluet hyviä yksittäisen tai edes pienen erityisjoukon suuhun, vaan lähinnä suomalaisen pienpanimo-olutkulttuurin ja -bisneksen edistämisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MacMoney: Kirjoitin viestin jota tässä kommentoit. Olet varmasti ihan oikeassa tässä. Ilmaisin itseäni vähän huonosti. Tarkennan aiempaa: Kun on rajattu valikoima, ja esim. valikoimaan tulevan kotimaisen IPAn tai Imperial Stoutin voitaisiin katsoa täyttävän kyseisen tyylin kiintiötä Alkossa, niin mieluummin itse ottaisin sitten siinä tapauksessa niitä ulkomaisia huippuja, joita niiden kotimaista tänne tuodaan (joskus toki tuodaan huonompiakin). Kaikki kotimaiset pienpanimo-oluet eivät todellakaan ole mielestäni huonoja. Sellaiset todelliset "pankinräjäyttäjät" tai huiput vaan ovat vielä olleet vähissä.

      Poista
    2. Hyvä vaan että ei ole kotimaisten pienpanimoiden oluet viemässä alkon vähäistä hyllytilaa, mielummin hyllyihin keski-eurooppalaisia laatuoluita kuin keskitasoisia kotimaisia jotka ovat myös huomattavasti kalliimpiakin.

      Poista
    3. Hyvä keskustelu meneillään. Tässä Systembolagetin järjestelmässä oluet eivät tule viemään myymälän hyllytilaa. Ne eivät ole vakituisesti hyllyissä, mutta niitä voi tilata myymälöihin, josta ne ainoastaan myydään ulos. Tavallaan tämä järjestelmä korvaa Ruotsissa pienpanimoiden ulosmyyntioikeuden puutetta.

      Tämä on jo hieman kauempaa haettua pohdiskelua, mutta voisi olla myös niin, että pienpanimot laittaisivat nykyistä enemmän paukkuja yli 4,7% oluiden kehittelyyn jos vähittäismyyntikanava olisi olemassa. Sitten voisi syntyä Plevnan Siperian ja muutaman muun lisäksi lisää niitä oikein todellisia huippuoluitakin.

      Poista
    4. Nokian Panimolle kehut siitä että hinnoittelu on terveellä pohjalla eikä hintoja ole nostettu ahneuksissaan järjettömän korkealle tasolle, niin kuin esimerkiksi Vakka-Suomen panimolla ja monella muulla kotimaisella on tehty, niin kauan kuin Prykmestarin hinnat ovat mitä ovat niin saa minun puolesta pysyä sen panimon tuotteet kaupan hyllyissä.

      Poista
    5. Oluiden hinnat kaupoissa ovat melko hyvin verrannollisia pienpanimon vuosituotantoon. Pienimpien, kuten Beer Hunter'sin ja Stadin Panimon oluet maksavat about vitosen tai hieman alle. Hieman suurempien kuten Malmgårdin ja VASPin oluet maksavat 3-4€. Isompien, kuten Laitilan ja Nokian oluet ovat sitten halvempia (paitsi Laitilan tietyt Kievari-sarjan oluet).

      Nokian Panimo teki viime vuonna tappiota, vaikka kasvua oli pirusti. Sekin kertoo siitä, että hinnat ovat alhaalla. Se on tietysti kuluttajan kannalta hyvä juttu ja tuleehan noita itsekin säännöllisesti ostettua :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.