Olutarvio: Brewdog Punk IPA

2 kommenttia
 

Punk IPA

Panimo: Brewdog , Skotlanti
Oluttyyli: Heller Bock
Alkoholipitoisuus: 5,6%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (3,97€ / 0,33l)

Skotlantilaisen Brewdogin kenties myydyin olut on tämä Punk IPA, joka oli jo Brewdogin alkuaikoina vahvasti mukana panimon punk-henkisen imagon luomisessa. Tätä olutta on valmistettu kahdella reseptillä, aiemman ja Alkostakin aikoinaan saatavilla olleen 6% version valmistus lopetettiin vuoden 2009 lopussa, jolloin uusi 5,6% versio lanseerattiin. Tuossa rytäkässä rukattiin koko resepti uuteen uskoon, eli muukin kuin alkoholipitoisuus muuttui. Panimon mukaan oluesta tuli tietysti parempi kuin aiemmin (no shit!) ja ehkä he ovat jopa oikeassa, sillä ainakin Ratebeerissä tämä uusi versio arvostetaan korkeammalle. Tätä uudempaa versiota on tällä hetkellä saatavissa Helsingin Alko Arkadiasta ja Ruotsin Systembolagetista. Arkadiassa hinta 3,97€ ja Ruotsissa alle 2€. Itämeren ylitys on edelleen kallista puuhaa. Henkilökohtaisesti toivoisin, että tätä saataisiin hieman Arkadian hintaa edullisemmin Alkon vakiovalikoimaan, sillä sen verran oivalliselta tämä lauantaina grillikatoksessa touhutessa maistui.



Oranssihtava ja keskiverrosti vaahtoava olut, hohtaa kauniisti auringon valossa. Vaahto jättää runsaasti pitsiä laskiessaan. Tuoksu on houkutteleva ja erittäin aromaattisen hedelmäinen, eksoottista hedelmää ja greippiä. Taustalla vaikuttaa kevyen karamellinen mallasrunko. Muistikuvieni mukaan tämä on selvästi hedelmäisempi ja tasapainoisempi kuin vanha versio, jossa humaloinnissa oli hieman kissanpissaisia, pistäviä sävyjä. Maku on myös tasapainoinen ja erittäin hedelmäinen. Aromihumalointiin on selkeästi panostettu ja katkero jätetty hieman vähemmälle. Onpas pehmeää. Hedelmäisyys on tuoksun tavoin eksoottista ja jälkimaku pitkään miellyttävän greippinen. Hieman karamellinen runko on varsin tukeva vahvuuteen nähden ja keskirunsas katkeruus tasapainottaa hienoisen makeuden. Erinomaisen maistuva, aromaattisen hedelmäinen IPA.

Yhteenveto

Erittäin hedelmäinen ja helposti nautittava IPA
ARVOSANA: 9-

2 kommenttia:

  1. Mietinkin että mitä teen huomenna, kun on vapaapäivä. Helsingissä kun asustan, niin taidankin suunnata kohti Arkadiaa. :)

    VastaaPoista
  2. Yksi lempioluistani, tuli taas Systembolagetista roudattua tätä urakalla. Vähän helpotusta Ikea-helvettiin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.