Olutarvio: Stallhagen Winter Porter

1 kommenttia
 
Winter Porter
  • Panimo: Stallhagen
  • Maa: Suomi
  • Alkoholipitoisuus: 7,0% 
  • Saatavuus: Alko (5,06€ / 0,5l)
  • Oluttyyli: Balttityylinen portteri
  • Muuta: Sama olut kuin Stallhagen Baltic Porter

Viikonlopun tiukat reittausiltamat kahden veljeni kanssa ovat takanapäin, testiryhmä on hajaantunut pisin Eurooppaa ja pysyviltä vahingoilta on tiettävästi vältytty. Kovimman kolauksen aiheutti häviö Wormsissa katraamme kuopukselle... Jouluoluita tuli testattua jokunen ja Virpiäkin maistettiin ensimmäistä kertaa, hyväähän se oli, joskin keskeneräistä vielä. Blogauksia maisteluista alkaa tippumaan näin jälkikäteen, aina kun kirjoittelemaan ehdin. 

Ensimmäisenä vuoron estradilla saa tämä ahvenanmaalaisen Stallhagenin Winter Porter. Kyseessä on sama olut kuin aiemmin mm. Viking Linellä saatavilla ollut Baltic Porter, mutta nimi on pitänyt muuttaa, jotta olut sopisi jouluolutvalikoimaan. Kyseessä on luultavasti pintahiivaolut, eli ale, lisäksi se on suodattamaton ja Alkon sivujen mukaan Stallhagenin panimomestari savustaa osan oluesta käytetyistä maltaista itse. Kovahko litrahinta on raju pettymys, sillä tuoreessa muistissa on vielä se, että viime vuonna Stallhagenin Julbockia sai reilun 7 euron litrahintaan. Nyt senkin litrahinta on 9 euroa ja tämän Winter Porterin vielä sitäkin kovempi, 9,92€ ja menee yli kympin jos ei vähennetä pantteja. Btw. Julbock, jota myös maistoimme, oli yhtä maittavaa kuin viime vuonnakin. Arvion siitä löydät linkistä pari riviä ylempää tai olutarviosivun kautta.



Winter Porter on väriltään hyvin tumman ruskea, lähes musta ja läpinäkymätön. Päälle muodostuu runsas, tiivis ja kestävä beige vaahto. Tuoksu on hyvä, miedosti savua, runsaasti paahteista maltaisuutta ja kosolti rehtiä suomalaista limppua. Maku on pehmeähkö, runsaan paahteinen ja miedosti savuinen. Hieman myös suolaisuutta ja happamuutta, sekä kevyesti hedelmäisyyttäkin. Suutuntuma on keskitäyteläinen, pehmeähkö ja maltillisesti hiilihappoinen. Voisi olla täyteläisempikin, mutta eihän tämä missään nimessä ohutta ole näinkään. Hyvin tasapainoinen esitys ja mielestäni mieto savuisuus sopii tähän tyyliin erittäin hyvin. Suosittelisin enemmänkin mikäli hinta olisi kohdallaan, mutta kyllähän suomalaista pienpanimoa ainakin parin pullon verran kuuluu tukea. 

Yhteenveto: Miedosti savuinen tasapainoinen portteri.
Nautintasuositukset: Älä turhan kauaa viilentele. 

ARVOSANA: 8

    1 kommentti:

    1. mielestäni tämä on erinomaista,olen maistellut muitakin Stallhaagenin panimolla kesäkuussa.

      VastaaPoista

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.